Ansoff matrica rasta

Kada neka kompanija želi da definiše strategiju budućeg rasta, može da koristi nekoliko modela. Jedan od najprimenjivanijih je Ansovljeva matrica (Ansoff’s matrix), koja je prvi put predstavljena u Harward Business Review 1957. godine, a 1965. godine i u knjizi Corporate Strategy, autora ove knjige i strategije Igora Ansova, ruskog naučnika koji je sa 19 godina emigrirao u Ameriku, gde je završio mašinstvo, matematiku i menadžment i do kraja života se bavio naučnoistraživačkim radom, zahvaljujući kome je postao poznat kao „otac strateškog menadžmenta“. Ansovljeva proizvod/tržište matrica omogućava menadžerima da razumeju budući rast i razvoj kroz postojeći i/ili novi proizvod i postojeće i/ili novo tržište i da definišu najbolju strategiju za ostvarivanje planiranog rasta. Moguće je ostvariti četiri proizvod/tržište kombinacija i na taj način postaviti četiri strategije:

Penetracija ili prodor na tržištu predstavlja strategiju povećanja prodaje postojećih proizvoda na postojećem tržištu. Cilj je da se sačuva ili uveća udeo na tržištu postojećih proizvoda. Da biste ovo ostvarili, potrebno je da:
– ponudite proizvod novim kupcima koji do sada nisu kupovali vaš proizvod,
– „preotmete“ kupce od svoje konkurencije,
– ubedite vaše postojeće kupce da kupuju češće i više (bonusi i nagrade za lojalne kupce),
– preuzmete neku od konkurentskih kompanija,
– uložite dodatni napor na promovisanju i jačanju svog brenda.
Ali ako već imate veliki udeo na tržištu, jedini način da uvećate svoj profit je da smanjite troškove poslovanja.

Razvoj proizvoda podrazumeva razvoj postojećeg ili novog proizvoda unutar postojećeg tržišta. Ova strategija se primenjuje kada dođe do pada tražnje za postojećim proizvodom. Strategija se realizuje kroz:
– promenu i redizajn postojećeg proizvoda, poboljšanje postprodajne usluge i slično, a sve u cilju da bi se privukli novi ili nekadašnji kupci,
– razvoj potpuno novog proizvoda.
Strategija razvoja proizvoda mora da bude ispraćena sa odgovarajućim marketing miksom sa posebnim naglaskom na promotivni miks i cenovnu strategiju.

Kada kompanija ima znatan udeo na tržišta praćen širokom lepezom proizvoda, najbolja strategija je razvoj tržišta. Razvoj tržišta postojećih proizvoda može da se ostvari:
– targetiranjem novih tržišnih segmenata ili niša,
– ponudom proizvoda na novim tržištima (drugim regionima, državama i slično),
– korišćenjem drugih kanala prodaje,
– primenom različite cenovne strategije za različite kupce.

Diversifikacija je strategija koja nosi sa sobom najveći rizik i neizvesnost. Predstaviti i prodati potpuno nov proizvod na novom, nepoznatom tržištu i novim, nepoznatim kupcima zahteva prethodne pripreme i analize, kao i angažman celokupnog menadžmenta s težištem na sektoru za marketing.

Pre nego što menadžeri odluče koju će strategiju primeniti i da li će i kada preći iz jednog u drugi kvadrant, potrebno je  da urade istraživanje tržišta i konkurencije s posebnim osvrtom na trenutno stanje na tržištu (da li je rast ili pad tražnje) i da obavezno identifikuju faze kada su u pitanju životni ciklusi proizvoda (sopstvenih i od konkurencije).
To je najsigurniji način da pravilno definišete sve uslove i mogućnosti za rast vašeg poslovanja.

Advertisements

O Ilija Trbovic

Business Solutions & Management Consulting Services
Ovaj unos je objavljen pod Konsalting, Marketing, Menadžment, Strategija i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s